Yüksek Lisans
Credit: 0
Hours: 0 + 1
Description: Program of research leading to Ph.D. degree arranged between student and a faculty member. Students register to this course in all semesters starting from the beginning of their second semester.
Kredi: 0
Saat: 4 + 0
Ders İçeriği: Lisansüstü öğrencileri bir grup halinde yada bir doktora öğrencisinin ileri araştırma konuları seçip genelinde kendi tez danışmanları olan bir öğretim üyesinin yönlendirmesi ile seçilen konuları inceler.
Kredi: 0
Saat: 4 + 0
Ders İçeriği: Yüksek lisans öğrencileri belli bir konu seçip genelinde kendi tez danışmanları olan bir öğretim üyesinin yönlendirmesi ile o konuyu inceler.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Bu dersin amacı, yüksek lisans öğrencilerine, genomik perspektif açıdan immün sistemin, immün yanıtın ve hastalıkların moleküler mekanizmalarının öğretilmesidir.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Medikal genetik konularında yayınlanan son çalışmalar tanıtılacak ve tartışılacaktır.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Hayvan modelleri in vivo gen fonksiyonu ve düzenlenmesi çalışmalarının yanısıra hastalık modelleri olarakta sıklıkla kullanılmaktadırlar. Hayvan modellerinin yaratılması insanların model olarak kullanılamayacagı tedavi stratejilerinin geliştirilmesi ve değerlendirilebilmesine olanak saglamaktadır. Bu derste transgenik hayvan modellerinin üretilme teknolojisi ve bu hayvanların farklı hastalıkların araştırılmasındaki kullanımı ağırlıklı olarak tartışılacaktır. Memelilerin yanısıra genetik hastalık araştırmalarında kullanılan memeli olmayan diğer model organizmalarda tanıtılacaktır.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Kütle spektrometresi şu anda proteomic çalışmalarının pek çok alanda tercih edilen bir araçtır. Başarılı çalışmalar için kütle spektrometresini anlamak çok önemlidir. Kütle spektrometresinden geliştirilen bilgilerin doğru yorumlanması için gerekli olan algoritmaların ve istatistiğin açık bir şekilde anlaşılması gereklidir. Bu ders ile kütle spektrometresinin önemli yönleri gözden geçirilecek ve kütle spektrometresi ile yapılan proteomik analizlerde çeşitli algoritmalar ve istatistik ölçümler detaylandıracaktır. Öğrenciler bu dersi aldıktan sonra sınırlı düzeyde kitle spektrometrik ile ilgili deney sonuçlarını analiz edebilecektir.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Genom yapısı ve organizasyonu, genom sekanslama, mikroarray ve çip teknolojisi, genom seviyesinde genotipleme, fonksiyonel genomik, array çeşitleri, metabolomiks ve proteomiks konuları işlenecektir.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Serbest radikaller, biyomoleküllerin oksitlenmesi ve tamiri, antioksidanlar, gen ifadelenmesinin redoks kontrolü, redoks sinyal iletimi.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Maya hücre biyolojisi, metabolizması, genom ve genomiği, gen manipülasyonu, komplementasyonu, mutant hücre izolasyonu.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Genetik bağlantı ve haritalama, non-Mendelian kalıtım, kromozomal olaylar, mutasyon ve surveylenmesi ve Mayoz Bölünme gibi önemli konular tartışılacaktır.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Bitki moleküler genetiğindeki son gelişmeler tartışılacaktır.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: DNA işaretleyicilerinin bitki verimliliğinde önemli genlerin belirlenmesi ve klonlanması ile ilgili uygulamaları tartışılacaktır.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Gen tedavisi hastalığa neden olan arızalı genin sağlam kopyası ile değistirilmesi çalışmasıdır. Bu dersin genel amacı öğrencilere vector geliştirilmesinden en son uygulamalanan klinik çalışmalara kadar uzanan genis bir yelpazede gen tedavisinin hemen tüm alanlarında ayrıntılı ve açıklayıcı bilgilerin verilmesidir. Bu derste son yıllarda kullanılan metodlar, devam eden klinik denemelerin sonucları ve gelecekteki uygulamalar anlatılacaktır. Őzellikle nörolojik ve metabolik hastalıklardaki gen ve hücre tedavisi tartışılacaktır o nedenle genetik hastalıkların moleküler patolojisi hakkında bilgi sahibi olunması dersi almak için aranan niteliktir.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Virüslerin çoğalma stratejilerine, hücreyle olan ilişkilerine ve bağışıklık sisteminin virüslere karşı tepkisine genel bir bakış. Patolojik açıdan önemli virüslerin moleküler düzeyde derinlemesine incelenmesi.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Fiziksel ve kimyasal çevre faktörlerinin genetik materyal üzerindeki etkileri. DNA onarım mekanizmaları. Mutajenik ve karsinojenik sonuçlar.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Birinci bölüm biyoçeşitlilikten yararlanmak için niçin yeni bakteriyel suşların geliştirilmesi gerektiğini açıklamayı amaçlamaktadır. İkinci bölüm çevresel DNA kütüphanelerinin yapımı ve kullanımı konularını kapsamaktadır. Son bölümde laboratuarda evrim çalışmaları tanıtılmaktadır.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Embriyo, fide, yaprak, kök, çiçek, meyve, tohum büyüme ve gelişmesi ile birlikte çiçeklenmeden tozlaşmaya geçiş süresi konuları işlenecektir.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Membranların, yağların ve karbonhidratların kimyası. Nükleik asitlerin biyosentezi ve metabolizması. Protein fonksiyonu ve evrim.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Genetik transformasyon metotları, gen ekspresyon sistemleri ve analiz tekniklerini içeren tartışma konuları bitki genetik mühendisliği ve biyoteknolojisi alanı için bir temel oluşturacaktır. Genetik mühendisliği kullanım alanları arasında böcek ve hastalıklarına dirençlilik, sağlık ve beslenme ile ilgili karakterlerin iyileştirilmesi sayılabilir. Ayrıca bitki genetik mühendisliği ile ilgili kontrol ve sosyal konular tartışılacaktır.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Metastaz sürecinin belli başlı basamaklarında (invazyon, primer tümörden ayrılma, dolaşımı geçip uzak bir organda büyüme) rol oynayan moleküler mekanizmalar incelenecektir. Metastaz çalışmalarında kullanılan deneysel yöntemler üzerinde de durulup güncel araştırma makaleleri çerçevesinde tartışılacaktır.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Bu ders ökaryotik genom yapısı ve çeşitliliğini kapsamaktadır. İncelenecek konular arasında genom büyüklüğündeki değişimler, sentromer ve telomer yapısı, DNA paketlenmesi, transpozonlar, DNA metilasyonu, mutasyonlar, genom dizileme, karşılaştırmalı ve fonksiyonel genom analizleri bulunmaktadır.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Moleküler ve hücre biyolojisinde özel konular.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Polipeptidlerin ve proteinlerin özellikleri, yapısal analizler ve moleküler etkileşimleri. Enzimlerin yapısı, kinetik mekanizmaları ve kontrolü.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Caenorhabtidis elegans, Drosophila melanogaster ve Mus musculus gibi model organizmaların genetik ve gelişimleri ile bilgilerin verilmesi.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: This course includes biophysical chemistry, structure of proteins, structure of nucleic acids, other biological molecules, the forces determining protein and nucleic acid structure and conformational analysis, absorption spectroscopy, other optical methods, introduction to magnetic resonance, the structure and shape of macromolecules, ultracentrifuge, other hydrodynamic techniques and X-ray crystallography.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Nükleik asitler ve proteinler üzerinde fiziksel / kimyasal teori ve teknikler. Solüsyonlar, kromotografi, elektroforez, vizkoziti, difüzyon, sedimentasyon ve izotoplar.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Biyolojinin çeşitli alanlarında kullanılan algoritmalar, dizi karşılaştırmaları, motif eşleşmeleri, çeşitli biyolojik konularda homoloji belirleme çalışmaları, bazı algoritmalar yazılımlara uygulanacaktır.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Nükleik asitlerin yapısı, sentezi ve biyokimyasal özellikleri. Protein biyosentezi. Gen ifadesinin kontrolü. Moleküler genetik.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: İmmünolojide modern kavramların tartışılması ve günümüzdeki ilgi alanları üzerinde yoğunlaşma.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Bitki hücre tekniklerine genel bakış, kültürü yapılmış bitki hücrelerinin genetik manipülasyonu için teknikler ve prensipler.
Kredi: 0
Saat: 0 + 2
Ders İçeriği: Bölümde verilen seminerlere katılıp, belirlenen bir konuda hazırlanıp, seminer verilmesi.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Bu dersin esas amacı; plazma hücre zarının yapısı ve görev, çekirdek, protein sınıflandırması ve taşınması, enerji dönüşümleri, hücre döngüsü ve apoptoz gibi ökaryotik hayvan hücresine ait bileşenleri tanıtmaktır.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Hayvan Hücre kültürü metodlarının gözden geçirimi. İnvitro kültürü yapılan yüksek organizmaların hücreleriyle ve dokularıyla ilgili çalışmalar gibi kantitatif hücre biyolojisinde son araştırmalar.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Ders giriş olarak memelilerdeki farklı hücre tipleri, yapı ve fonksiyonlarıyla başlayacaktır. Organeller hakkında genel bilgiden sonra hücre zarı üzerine yoğunlaşılacaktır. Bu sırada zar proteinleri, zarın görevi, hücrelerin birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkileri tartışılacaktır. Ardından zarın elektriksel özellikleri ve bu mekanizmaların özel sistemlerdeki (kas ve sinir) rolleri işlendikten sonra ders genel bir değerlendirmeyle bitirilecek.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Bu ders mikrobiyal patogenezin genel moleküler prensipler, adhezyon ve invazyon stratejileri, hücre içindeki yaşam stratejileri, epidemiyoloji, virulans faktörleri, antibiyotik direnci, bakteriyal toksinler, fungal patogenezi, parazit patogenezi, biyofilmler ve bakteriyal iletişim konularını içermektedir. Ağırlığın çoğu bakteriyal hayvan ve bitki patojenleri olmakla birlikte, viral ve parazitik patojenlerde işlenecektir.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Mikroorganizmaların yapısı ve mikrobiyal fizyolojide modern kavramlar.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Protein ve hücre yapısı ve hareketliliği, biyofiziksel kuvvetler, termodinamik, zarlar, enzimler.
Kredi: 3
Saat: 3 + 0
Ders İçeriği: Genetik fenomena, gen transfer, rekombinasyon, gen füzyonu ve mikroorganizmaların genetiğinde modern kavramlar
Kredi: 0
Saat: 0 + 1
Ders İçeriği: Öğretim üyesi ve öğrenci arasında organize edilen yüksek lisans derecesi almaya yönelik araştırma programı. Öğrenciler ikinci sömestrin başından itibaren her sömestr bu derse kayıt olmak zorundadır.